Een beetje geschiedenis

Deze vrucht wordt al veel meer dan 4000 Jaar -volgens opgravingen in India reeds circa 6000 jaar- langs de vruchtbare oevers van de Ganges gecultiveerd De mango is de nationale vrucht van de IndiŽrs, die er zelfs geheimzinnige krachten aan toeschrijven. De vrucht is nauw verbonden met de geschiedenis van het land en heeft zowel voor de Hindi als de boeddhisten een religieuze betekenis. De Indische heerser Akbar liet reeds in de zestiende eeuw een groot mangowoud aanleggen. De majestueuze boom kan wel honderd jaar oud worden en belichaamt 'macht en kracht'. De bloesem van de mango wordt tijdens religieuze ceremonieŽn opgedragen aan hindoegoden en in de Indische poŽzie is het de geur van de mangobloesem die verlaten geliefden nog eenzamer maakt. Reeds Boeddha rustte uit in de schaduw van de altijdgroene mangoboom, zoals vele prenten uitbeelden.


De mangocultuur werd eerst vanuit India naar MaleisiŽ gebracht en iets later, rond 1400 na Chr. door islamitische geloofsverbreiders en piraten naar de Filippijnen. Nadat de mangoboom overal in Zuid-AziŽ verbreid was, brachten de Portugezen de boom vermoedelijk omstreeks het begin van de zestiende eeuw van Goa naar Oost-Afrika, van daaruit naar West-Afrika en hierna via verschillende eilandgroepen naar BraziliŽ.
In de tweede helft van de achttiende eeuw kwamen zaden vanuit Rio de Janeiro op Barbados en Jamaica terecht, en tot slot via Mexico naar Florida. Na een aanvankelijke mislukking was de aanplant daar in het jaar 1861 succesvol, iets later ook op Hawai. Naar AustraliŽ (Queensland) kwam de mango rond 1870. Ondanks die ruim verspreide cultuur is India als vanouds het productieland nummer ťťn.       
Met 13,4 miljoen ton (1989) produceert het meer dan alle andere landen samen, maar slechts circa 0,2% van de totale oogst is voor export bestemd. De belangrijkste leveranciers voor Europa zijn BraziliŽ (oktober tot februari), V.S./Florida (juni tot september), Costa Rica (maart tot augustus), Zuid-Afrika (december tot maart), Ivoorkust (maart tot juni), Mexico (april tot augustus), Kenia (oktober tot juni, met onderbrekingen) en IsraŽl (juli tot oktober). 
Het grootste gedeelte van de mango's voor Europa komt echter uit Midden-Amerika, Zuid-Afrika en deels uit andere Afrikaanse landen. De Aziatische landen bevoorraden vooral het Nabije Oosten, Japan, Nieuw-Zeeland en AustraliŽ. Hoewel de oogsttijd van de mango's minder dan drie maanden duurt, zijn de kwetsbare vruchten het hele jaar door in onze winkels verkrijgbaar.